Tijesto:

250 g bijelog brašna,

3 kašičice praška za pecivo,

125 g svježeg sira,

50 ml mlijeka,

50 ml ulja,

1 bjelance,

pola kašičice soli.

Premazivanje:

1 žumance,

1 kašika mlijeka,

malo bibera,

susam, lan, ili druge sjemenke.

Priprema:

  1. Prosijati brašno i prašak za pecivo, dodati preostale sastojke i mikserom (spiralnim nastavcima) umijesiti tijesto-najmanjom, a potom najvećom brzinom, tako da dobijete kugla glatkog tijesta. Možete ga umijesiti i ručno. Rernu zagrijati na 180 stepeni.
  2. Kad ste dobili glatku kuglu tijesta koja se odvaja od zidova posude, razvaljati ga na pobrašnjeloj podlozi, prerezati na kvadrate pa svaki kvadrat ponovo izrezati dijagonalno da biste dobili trokute. Napuniti sirom. Možete dodati i malo začinskog bilja.
  3. Umutiti žumanac s mlijekom i malo bibera, pa smjesom premazati kiflice. Posuti ih sjemenkama i peći 30-ak minuta.
  4. Kiflice peći dok ne dobiju lijepu boju.