Sastojci:

 

500 g glatkog brašna,

40 g svježeg kvasca,

3 kašike jogurta,

50 ml ulja,

250 ml mlijeka.

 

Za slani preljev:

 

3 kašike brašna,

3 kašičice soli,

voda.

 

Priprema:

 

  1. U brašno dodajte ulje, 3 kašike vrhnja i jednu dignutu svježu germu. Postepeno dodajte toplo mlijeko i njim umijesite mekano tijesto kao za hljeb. Ostavite tijesto na toplom dok se ne poveća (digne) duplo u volumenu. Dignuto tijesto još jednom kratko premijesite i od njega odvojite kuglice veličine jajeta.

 

  1. Svaku kuglicu razvaljajte kao za tortilje te je onda namotajte u roladu, tj. u slanac. Prije nego slance stavite u rernu potrebno ih je premazati smjesom mlijeka i ulja. Slance pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Nekoliko minuta prije nego što su gotovi, izvadite ih vani, posipajte slanim preljevom i vratite u rernu da se završe.

 

  1. Slani preljev napravite od 3 kašike brašna, 3 kašike soli i tople vode. Lagano dodajte vodu dok ne dobijete smjesu malo gušću od smjese za palačinke.

 

Savjet: Kada su slanci gotovi pokritje ih nekoliko minuta krpom da otpuste.