Sastojci:

1,2 kg krompira,

2 glavice bijelog luka,

100 g maslaca,

150 ml vrhnja za kuhanje,

2 mlada luka,

so.

Priprema:

  1. Čehna bijelog luka očistiti, krompir oguliti i narezati ga na kockice, a mladi luk na kolutiće.
  2. Narezani krompir i očišćeni bijeli luk staviti u lonac s hladnom i posoljenom vodom i kada provri kuhati na srednje jakoj vatri 20-ak minuta.
  3. Krompir i bijeli luk ocijediti, a u ugrijanu tavicu staviti maslac, uliti vrhnje za kuhanje i kad zavri kuhati 1-2 minute.
  4. Krompir i bijeli luk premjestiti u zdjelu, preliti ih mješavinom maslaca i vrhnja, posoliti i drobilicom za pire izraditi grubi pire.
  5. Gotovo jelo rasporediti na tanjire, posuti narezanim mladim lukom i poslužiti.