Izraelski start-up Redefine Meat lansirao je odreske u potpunosti napravljene od biljnih sastojaka i izrađene 3D printerom, pa su veganski odresci prvi put dostupni u Londonu, Amsterdamu, Berlinu i Tel Avivu.
Kompanija je još 2018. godine proizvela svoj prvi 3D štampani biljni odrezak, a može da proizvede 10 kilograma biljnog mesa na sat. Njihovi goveđi odresci imaju vlaknastu teksturu pravog mesa, a napravljeni su od proteina soje i graška, leblebije, cvekle, kvasca i kokosove masti.
Alternative mesu na biljnoj bazi nisu ništa novo, a nedavni procvat potražnje fleksitarijanaca, to jest fleksibilnih vegetarijanaca, doveo je do porasta inovacija, od seitana do proizvoda od proteina graška.
Ipak, ovo je neosporan tehnološki napredak. Iako je tekstura mljevenog mesa bila dostižna već neko vrijeme, cijeli odrezak koji ima ukus i izgled pravog mesa se dugo smatrao neizvedivim
Dok su biljne alternative koje simuliraju komade mesa dostupne u supermarketima, uglavnom im nedostaje vlaknasta tekstura pravog mesa.
Prehrambeni preduzetnici i naučnici koji pokušavaju da rekreiraju teksturu mesa posmatraju strukturu micelija, mrežu gljivičnih niti i okreću se 3D štampanju.
– Tehnologija brzo napreduje u biljnoj mesnoj industriji i
sljedećih nekoliko godina moglo bi da bude presudno u tome da li može biljno meso da poremeti globalnu mesnu industriju – poručuju iz istraživačke skupine IDTechEx.
U Redefine Meatu su pomalo tajnoviti oko toga koje proteine koriste, ali nema sumnje kako je ovo najbliža sintetička kopija mesa napravljena do sada.
Ipak, neki su i suzdržaniji prema ovoj inovaciji. Međutim, primjećuje se važnost ove inovacije jer je vegetarijanska ponuda u restoranima mnogo bogatija nego što je bila prije deset godina.