Sastojci:

100 g šampionjona

400 g krompira

100 g graška

100 g mrkve

100 g celera

1-2 kašike prezle

20 g maslaca

začin

biber

ulje za prženje

Za bešamel unak:

250 ml mlijeka

50 g brašna

jaje

2 kašike ribanog parmezana

muškatni oraščić

50 g maslaca

Za paniranje:

2 jaja

50 g brašna

50 gprezle

Priprema:

  1. Šampionjone očistite, operite, izrežite na listiće i s malo začina prodinstajte na 20 g maslaca.
  2. Krompir skuhajte, ogulite i propasirajte.
  3. Očišćenu mrkvu, celer i grašak skuhajte u malo slane vode, ocijedite i usitnite.
  4. Posebno pripremite gusti bešamel: na preostali zagrijani maslac stavite brašno, promiješajte, zalijte mlijekom i kratko prokuhajte.
  5. Malo ohladite pa umiješajte jaje, parmezan i muškatni oraščić.
  6. Zatim dodajte pripremljene šampionjone, krompir, povrće i prezlu. Prema potrebi posolite, pobiberite i dobro izmiješajte.
  7. Od dobivene smjese oblikujte popečke pa ih uvaljajte u brašno, istučena jaja i prezlu.
  8. Isprižite ih u zagrijanom ulju.
  9. Vegetarijanske uštipke poslužite s tartar umakom, jogurtom ili kiselim vrhnjem.