Sastojci:
500 g gustog jogurta,
1 dl vode,
1 kg oštrog brašna tip 500,
2 suha kvasca,
4 kašike šećera,
1 kašika soli,
1 jaje,
2 žumanca,
100 g putera.
Fil:
300 g feta sira,
1 žumance,
3 kašike pavlake, so.
I još:
Kašika ulja za podmazivanje posude,
2 žumanca,
1 kašika mlijeka,
1 kašika ulja,
krupna so,
kim, mljeveni biber.
Priprema:
- Brašno prosijte pa umiješajte kvasac. Jogurt ugrijte da bude mlak, kao i 1 dl vode.
- Sipajte jogurt u veću posudu za mućenje, dodajte šećer, jaje, žumanca, so, rastopljeni puter. Spremite mikser s nastavcima za tijesto, sipajte pola količine brašna u jogurt, pa mutite i postepeno dodajte ostatak brašna.
Umutite da tijesto bude glatko.
- Premažite čistu posudu u kojoj će se dizati tijesto uljem. Stavite umiješeno tijesto u nju, pa ga i odozgo malo nauljite. Pokrijte folijom pa ostavite na toplom da naraste.
- Pripremite fil. Izgnjiječite feta sir. Dodajte kiselu pavlaku. Probajte sir pomiješan sa pavlakom da li je dovoljno slan. Ako nije, dodajte soli. Dodajte žumance i sve dobro sjedinite.
- Tijesto premijesite i podijelite na 2 jednaka dijela. Prvi dio oblikujte u pravougaonik, pa ostavite na brašnom posutoj podlozi da miruje 10-tak minuta. Tada ga razvijte na nekoliko milimetara debljine. Premažite tijesto polovinom fila, tako da prije kraj ostavite nekoliko cm praznih, kao i oko 1 cm uz ivice. Urolajte po dužoj stranici. Uštipnite krajeve sa strane i duž cijelog rolata, da vam ne curi fil.
- Umotajte rolat u streč foliju da se ne suši, pa stavite u zamrzivač na 20- tak minuta da se stvrdne. Sve ponovite i s drugim dijelom tijesta. Izrežite i pecite u zagrijanoj rerni dok ne porumeni.