Ove jednostavne i zdrave šnicle su pravi delikates. Poslužite ih sa zelenom salatom i kuhanim kukuruzom i azuki grahom.
Sastojci:
100 g mrkve
200 g kuhanog krompira (na pari)
100 g tikvica
1 komad celera
2 struka mladog luka
peršun (ili mirođija)
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice kumina u prahu
50 g rendanog kačkavalja (trapist, ementaler)
2 kašike brašna + 2 kašike griza (ili 2 kašike zobenih pahuljica)
so, biber
2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. Operite i ogulite mrkvu i tikvicu i izrendajte ih sitnije nego jabuke za pitu.
2. Ocijedite rukom koliko je moguće.
3. Operite krompir, ogulite i izrežite ga na krupne kocke te skuhajte na pari.
4. Isjeckajte celer na sitne kockice. Očistite mladi luk i sitno ga isjeckajte. Prodinstajte ga na nekoliko kašika maslinovog ulja.
5. Operite i sitno isjeckajte peršun.
6. U zdjeli pomiješajte rendanu mrkvu i tikvicu, celer i kuhani krompir.
7. Dodajte dinstani luk, peršun, sir, zobene pahuljice i začine. Posolite i pobiberite.
8. Podijelite masu na nekoliko dijelova i vlažnim rukama oblikujte pljeskavice.
9. Premažite uljem tavu, zagrijte i pecite pljeskavice nekoliko minuta sa svake strane ili dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Služite ih tople.