Heljda ima jedinstven okus koji je izraženiji od bilo koje žitarice, stoga je njena primjena u kulinarstvu jak adut za one koji je znaju primijeniti i dobro sljubiti s drugim namirnicama.
Sastojci:
200 g heljde u zrnu
300 g brokule
1 čehno bijelog luka
nekoliko maslina punjenih paprikom
2 kašike soja sosa
maslinovo ulje
sok od jednog limuna
Priprema:
- Heljdu operite, ocijedite, ostavite da se osuši. Propržite, dodajte vodu u omjeru 2:1, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20 minuta.
- U drugoj posudi propržite bijeli luk na malo ulja. Zatim dodajte očišćenu brokulu razdvojenu na cvjetiće.
- Podlijte vodom, poklopite i dinstajte na umjerenoj vatri sve dok brokula ne omekša. Na kraju dodajte heljdu i ostavite još nekoliko minuta na vatri.
- Prije nego što maknete s vatre, začinite sojinim umakom. Masline narežite na kolutiće i poslužite sa heljdom i brokulom te sve začinite limunovim sokom.