Hrskave grickalice omiljena su hrana uz sokove, pivo ili vino. A od finog lisnatog tijesta koje se topi u ustima ove ćete male delikatese pripremiti upravo za tren oka. Kako bi se lisnato tijesto lijepo diglo, u rernu stavite malu vatrostalnu posudu s vodom.
Ostatke lisnatog tijesta nikada nemojte mijesiti, komade samo posložite jedan na drugi pa ih razvaljajte.
Štapići s bijelim lukom
Sastojci:
250 g (pola omota) lisnatog tijesta,
so, bijeli luk u granulama.
Priprema:
- Lisnato tijesto ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi. Otopljeno lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini i pospite ga solju i bijelim lukom.
- Od tijesta izrežite uske trake i svaku lagano uvijte oko svoje osi. Štapiće ostavite pola sata da odstoje. Rernu zagrijte na 220 stepeni.
- Štapiće posložite na pleh, koji ste prethodno saprali hladnom vodom i pecite 15 minuta.
Pereci sa sirom
Sastojci:
250 g lisnatog tijesta,
50 g naribanog sira.
Priprema:
- Rernu zagrijte na 220 stepeni. Tijesto razvaljajte, režite u trake i oblikujte perece.
- Pospite ih sirom i pecite otprilike 15 minuta.
Pužići sa purećom šunkom
Sastojci:
250 g lisnatog tijesta,
75 g pureće šunke,
nekoliko grančica peršuna i vlasca,
1 žumance,
30 g naribane gaude.
Priprema:
- Lisnato tijesto ostavite da se otopi. Šunku izrežite na kockice. Peršun i vlasac operite, posušite i nasitno nasjeckajte.
- Pomiješajte ih sa šunkom, sirom i žumancem. Rernu zagrijte na 220 stepeni. Lisnato tijesto razvaljajte i premažite pripremljenim nadjevom.
- Obje strane tijesta uvijte prema sredini i dobivenu savijaču izrežite na kričke. Pužiće posložite na pleh koji ste saprali hladnom vodom i pecite 15 minuta.
Lisnati slani kolačići
Sastojci:
250 g lisnatog tijesta,
po 1 kašike maka i susama,
1 kašičica origana,
50 g ribane gaude.
Priprema:
- Lisnato tijesto ostavite da se otopi. Rernu zagrijte na 220 stepeni. Tijesto razvaljajte i kalupićem izrežite cvjetiće, odnosno rombiće.
- Kolačiće pospite makom, susamom, origanom i/ili sirom i pecite 12 minuta.