Tijesto:
500 g bijelog brašna,
kockica svježeg kvasca (ili kesica suhog),
350 ml vode,
2 kašičice šećera,
kašičica soli,
4 kašike maslinovog ulja.
Fil:
4 čehna bijelog luka,
glavica luka,
suhi ruzmarin,
5 kašika maslinovog ulja,
krupna morska so,
10 crnih maslina bez košpica.
Priprema:
- Pola čaše od pripremljene vode zagrijati pa u nju staviti kvasac.
- U posudu za miješenje sipati brašno, dodati šećer, so, kvasac, ostatak vode i ulje. Umijesiti tijesto i ostaviti ga da naraste oko 45 minuta na toplom.
- Na pleh staviti papir za pečenje. Sipati tijesto na pleh, namašćenim rukama ga razvući i ostaviti da raste još 20 minuta.
- Za to vrijeme nasjeckati masline i isjeći luk na kriške. Izgnječiti bijeli luk, dodati ga u posudicu s maslinovim uljem. Dodati i ruzmarin.
- U tijesto utisnuti masline i luk, a onda sve premazati smjesom od ulja, bijelog luka i ruzmarina. Poprskati krupnom morskom solju. Staviti u zagrijanu rernu i peći oko 20 minuta na 210 stepeni.