Sastojci:
250 g dimljene pastrmke,
2 kašike kiselog vrhnja,
120 g krem sira,
2 kašike kapara,
sok jednog limuna,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po želji.
Krekeri:
300 g glatkog brašna,
120 g maslaca,
2 kašike kiselog vrhnja,
100 g sira ribanca,
so,
kim,
svježi timijan,
crveni biber za posipanje.
Priprema:
- File dimljene pastrmke usitniti prstima pazeći da odvojite sve slučajno zalutale kosti. Pomiješati sir i vrhnje pa dodati ribi. Preliti limunovim sokom, začiniti maslinovim uljem i posuti sjeckanim kaparima. Sve promiješati da dobijete namaz.
- Provjeriti treba li dosoliti (ovisno o slanosti ribe) i po želji pobiberiti. Ne pretjerivati s količinom sira ili vrhnja – okus dimljene ribe treba ostati dominantan. Poslužiti uz tople ili hladne krekere.
- Od brašna, maslaca, vrhnja i sira zamijesiti tijesto dodajući vode koliko treba. Posoliti, dodati kim i listiće timijana. Zamijesiti tijesto u kuglu i ostaviti u frižideru barem pola sata. Može stajati u frižideru preko noći pa ga je zgodno zamijesiti dan ranije.
- Razvaljati tanko pa raširiti po plehu obloženim masnim papirom. Izrezati na željene oblike i po želji posuti grubo tucanim crvenim biberom ili krupnom solju. Peći 10-15 minuta dok ne porumene.