Sastojci:
1 kg mladih krompirića,
100 g rendanog parmezana,
3-4 kašike začina,
2-3 čehna bijelog luka,
šoljica ulja,
biber po ukusu.
Priprema:
- Krompiriće dobro oprati i oguliti. One krupnije isjeći na polovine ili četvrtine tako da budu veličine prosječnog zalogaja.
- Oguljeni mladi krompir ubaciti u jaču plastičnu kesu. U kesu staviti parmezan, začin, izgnječeni bijeli luk i ulje i sve promiješati da svaki krompir bude podjednako uvaljan u začine. Umjesto plastične kese, možete koristiti bilo kakvu posudu, mada se preporučuje kesa zato što će vam ruke ostati čiste, a imat ćete i jednu posudu manje za pranje.
- Začinjene krompiriće ostaviti da odstoje na hladnom oko pola sata.
- U plitku posudu za pečenje staviti papir za pečenje, sipati začinjene krompiriće i staviti u rernu koju ste zagrijali na 250 stepeni.
- Kada stavite jelo u rernu, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći 30-35 minuta.
- Jelo poslužiti toplo kao prilog uz glavno jelo.