Tijesto:
750 g mekog brašna
250 ml mlijeka
120 ml ulja
2 jajeta
40 g svježeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
Još je potrebno:
100 g margarina
Za premazivanje:
1 jaje
susam
mljeveni ili cijeli mak
Priprema:
- Kvasac rastvoriti s malo vode i brašna da se digne, umijesiti glatko tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti da se digne.
- Tijesto izmiješati, ostaviti komad tijesta po strani za krug u sredini, a ostatak podijeliti na dva dijela od kojih je jedan veći. Manji dio ostaviti po strani, a veći podijeliti na pet dijelova. Svaki dio razvući oklagijom u oblik kruga.
- Otopiti 50 g margarina pa njim namazati krugove, osim petog.
- Slagati jedan na drugi do petog koji treba biti malo širi od ostalih da bi prekrio slojeve rubova, pa ga podvući ispod sva četiri dijela da dobijete pogaču.
- Tijesto pažljivo premjestiti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju pa isjeći na osmine ostavljajući po centimetar od tepsije.
- Razlistati od sredine ka rubu. Isti postupak ponoviti s manjom polovinom tijesta, staviti je u sredinu, isjeći na osmine vodeći računa kad se razlista, latice dođu između latica prvog reda.
- U srednji dio staviti kuglu formiranu od tijesta s početka.
- Razbiti jaje uzeti malo bjelanca pa njim premazati srednji dio. Ostatak jajeta umutiti i njim premazati pogaču.
- Na srednji dio staviti mak, a na latice susam.
- Ostaviti pogaču da se diže dok se rerna ne zagrije. Pogaču prvo peći na 200, a potom smanjiti temperaturu na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.