Sastojci:
10 dkg šampinjona,
40 dkg krompira,
10 dkg mrkve,
10 dkg celera,
10 dkg graška,
7 dkg margarina,
5 dkg brašna,
1/4 l mlijeka,
1 jaje,
2 kašike ribanog parmezana,
1-2 kašike mrvica,
so, biber,
muškatni oraščić.
Za paniranje:
2 jaja,
brašno,
mrvice,
ulje za prženje.
Priprema:
- Šampinjone očistite, operite, izrežite na listiće i s malo soli dinstajte na 2 dkg margarina. Krompir skuhajte, ogulite i propasirajte. Očišćenu mrkvu, celer i grašak skuhajte u malo slane vode, ocijedite i usitnite.
- Posebno pripremite gusti bešamel – na 5 dkg ugrijanog margarina stavite brašno, promiješajte, zalijte mlijekom i kratko prokuhajte. Malo ohladite pa dodajte šampinjone, krompir, povrće, jaja, parmezan, mrvice i ribani oraščić. Posolite, pobiberite i dobro izmiješajte. Od dobijene smjese oblikujte okruglice pa ih uvaljajte u brašno, umućena jaja i mrvice.
- Tako pripremljene okruglice složite jednu pokraj druge na pobrašnjeni pladanj i ostavite 2 sata u zamrzivaču.
- Zamrznute okruglice ispržite na vrućem ulju. Poslužite ih s tartar umakom, jogurtom ili kiselim vrhnjem.