Sastojci:
2 srednje velike glavice luka,
2 čehna bijelog luka,
4 paprike,
6-7 zrelih paradajza,
1 feferon,
ulje,
so,
biber,
svježi kopar,
sitno sjeckani peršun ili majčina dušica.
Priprema:
- Očistiti i narezati luk. Paprike očistiti i narezati na veće kockice. Paradajz, također, narezati na kockice.
- Na maslinovo ulje ubaciti feferon i aromatizirati ulje 3-4 minute pa dodati luk i dinstati ga dok ne postane staklast. Na luk dodati paprike i nastaviti dinstati. Nakon 10 minuta, izvaditi feferon pa dodati paradajz, usitnjen bijeli luk, posoliti i pobiberiti te poklopiti i ostaviti da se kuha na laganoj vatri 20-25 minuta.
- Sataraš je gotov kad veći dio tečnosti ispari. Pred kraj kuhanja dodati začine po želji, kopar, peršun ili listiće majčine dušice. Poslužiti uz kuhanu rižu ili pire krompir.