Sastojci:
3 jaja,
300 ml mlijeka,
prstohvat soli,
1 kašičica šećera,
1 vanilin šećer,
3 kašike mineralne vode,
1/2 naribane korice limuna,
200 g brašna,
30 g maslaca,
1/3 šoljice grožđica,
šećer za posipanje i
kompot od bobičastog voća.
Priprema:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjka, a u jednoj zdjeli pomiješajte mlijeko, žumanjke, šećer i so. Pjenjačom sve sjedinite pa postepeno sipajte brašno i dodajte grožđice te na kraju sipajte mineralnu vodu.
2. Umutite tvrdi snijeg od bjelanjka, a na tavi rastopite maslac. Smjesu sipajte pa pecite na srednje jakoj vatri par minuta, kuhačom okrenite smjesu pa je vilicom raskomadajte.
3. Još nekoliko minuta preokrenite dok ne dobije zlatnu boju i postane hrskav, posipajte šećerom i poslužite s voćnim kompotom.