Sastojci:
Francuski baget,
maslinovo ulje,
čehno bijelog luka,
100 tanko rezanog suhog mesa,
100 g mozzarelle.
Pesto:
3 šolje lišća bosiljka,
3 čehna bijelog luka,
100 g parmezana,
20 g pinjola,
1 dl maslinovog ulja,
pola kašičice soli.
Priprema:
1. Operite listove bosiljka, izmiksajte ih u blenderu s bijelim lukom i pinjolima. Dodajte parmezan, postepeno dolivajte maslinovo ulje i još miksajte da se sve sjedini u masu poput majoneze. Po potrebi dodajte još soli ili ulja.
2. Francuski baget narežite na kriške. Pomiješajte maslinovo ulje i sitno sjeckan bijeli luk i tom mješavinom premažite hljeb. Zapecite pet minuta u rerni. Kada se hljeb ohladi, premažite ga pestom od bosiljka.
3. Suho meso narežite, pa stavite po tri-četiri tanka komada na svaki komad hljeba. Prekrijte s malo mozzarelle i vratite nazad u rernu da se sir otopi.