Sastojci:
4 kašike brašna,
1 jaje,
1/2 kašike maslinovog ulja,
1,5 dl mlijeka,
100 g svježeg špinata,
3 kašike pinjola,
2/3 šolje ricotte,
2 kašike ribanog parmezana,
1 štapić celera – sitno narezan.
Priprema:
1. U posudu sipati brašno i napraviti udubinu u sredini, u koju se stavi razmućeno jaje. Dobro izmiješati brašno i jaje u jednoličnu smjesu. Dodati ulje i ponovno dobro izmiješati, pa postepeno ulijevati
mlijeko. Ostaviti da kratko odstoji.
2. Oprani špinat narezan na trakice umiješati u smjesu za palačinke.
3. Na manjoj nauljenoj zagrijanoj tavi ispeći palačinke tako da se jedna kutlača smjese ravnomjerno izlije na tavu i zagrijava dok ne porumeni, nakon čega se okrene na drugu stranu i postupak se ponovi.
4. Na suhoj tavi kratko prepeći pinjole da porumene. U zdjeli pomiješati ricottu i parmezan, pa dodati pinjole i celer. Smjesu sa ricottom ravnomjerno premazati po palačinkama i zamotati. Punjene palačinke smjestiti u vatrostalnu zdjelu, pokriti folijom i peći 15 minuta u rerni na 190 stepeni.