Sastojci:
3 šoljice mlijeka (7,5 dl)
2 šoljice kukuruzne palente
1 šoljica naribanog sira (gruyere, gauda, podravac…)
1 šoljica zgnječenog sira ( dolcelatte, feta…)
5 dg putera
1-2 čehna bijelog luka (sitno nasjeckana)
kadulja
prstohvat soli
biber
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
2. Skuhajte palentu (u proključalo mlijeko dodajte so, sipajte palentu neprestano miješajući drvenom kuhačom dok se palenta ne zgusne).
3. Pola količine palente sipajte u nauljenu vatrostalnu zdjelu i poravnajte. Dodajte ribani i smrvljeni sir i ostatak palente.
4. Poravnajte pa dodajte zgnječeni sir.
5. Na vatri u tavici rastopite puter, dodajte nasjeckani bijeli luk i nasjeckanu svježu kadulju pa sve malo popržite i prelijte po palenti. Pobiberite svježim crnim biberom. Zapecite u pećnici 5 minuta.