Sastojci:
100 g pirovog brašna (pir je vrsta pšenice),
100 g glatkog pšeničnog brašna,
120 g maslaca,
200 g mladog sira,
malo vrhnja za premazivanje,
sjemenke po želji za posipanje.
Priprema:
- Od brašna, sira, maslaca i soli zamijesiti tijesto. Neka odstoji u frižideru pola sata. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Razvaljati tanko pa izrezati na željene oblike – štapiće, kvadrate ili krugove. Poslagati na pleh obložen papirom. Premazati vrhnjem pa posuti sjemenkama, krupnom soli ili biberom.
- Peći 10-15 minuta dok krekeri ne porumene, ali ne previše, što će ovisiti o debljini tijesta.
- Pustiti da se ohlade prije grickanja (što će biti najteži dio posla). Sir pomiješati sa sjeckanim mladim lukom ili bijelim lukom, rotkvicama ili klicama. Namaz jesti sa krekerima.