Sastojci: 300 g kukuruza, velika glavica crnog luka, jedan krompir, pola struka prase, 1 crvena paprika, 2 kašike celera isjeckanog na kocke, kašika biljnog ulja, 2 kašike sitno isjeckanog peršuna, 1/4 kašičice soli, biber po ukusu, 2 kašike brašna i 2 šolje mlijeka.
Priprema:
1. Ulje zagrijte u šerpi, dodajte celer, crni luk, papriku i propržite dvije minute. Dodajte kukuruz, krompir isječen na kocke, so i biber, pa nalijte 5 čaša vode od 2,5 dl. Ostavite da provri, a zatim smanjite temperaturu.
2. Kuhajte u pokrivenoj šerpi oko 10 minuta, da krompir i ostalo povrće omekša. U manju posudu sipajte pola šolje mlijeka, dodajte brašno i dobro umutite, pa polako to dodajte u šerpu s kuhanim povrćem, a zatim dodajte preostalo mlijeko i sitno isjeckanu prasu.
3. Kuhajte, neprestano miješajući, dok čorba ne provri i ne postane gusta. Na kraju pospite peršunom i servirajte toplo.