Sastojci: 1 kašika maslinovog ulja, luk srednje veličine, 2 kašike curryja, pola kašičice kurkume, 2 šolje crvene leće, 5 mrkvi, 2 kašike iscijeđenog soka limete, korijander.
Priprema:
1. Na vatri zagrijte ulje i popirjajte nasjeckani luk. Dodajte curry, kurkumu i biber, promiješajte te zatim dodajte leću i sedam šolja vode. Poklopite poklopcem, ali ne do kraja, da juha ne iskipi, te pustite da se kuha 20 minuta. Dodajte nasjeckanu mrkvu i pustite da se sve skupa kuha još 15 minuta ili dok mrkva ne omekša.
2. Izlijte juhu s povrćem u blender u nekoliko navrata te dobro izmiksajte. Vratite juhu u lonac i kuhajte još nekoliko minuta dok ne provrije. Dodajte sok od limete i sjeckani korijander te začinite biberom i soli. Po potrebi dodajte još vode ukoliko je juha pregusta. Izlijte juhu u zdjelice i ukrasite grančicom korijandera.