Sastojci: 2 kuhana jaja, konzerva tune, 1 manji crveni luk, 1 srednji paradajz, 1 srednji krastavac, 150 g penne tjestenine, pola vezice svježe kopra, 3 kašičice kapara iz slanog rastvora, 200 g mladog sira, mljeveni biber, maslinovo ulje, so, sok od pola limuna.
Priprema:
1. Tjesteninu skuhajte prema uputstvu sa pakovanja.
2. Kuhanu tjesteninu ohladite pod mlazom hladne vode i stavite u zdjelu, pa malo posolite.
3. Jaja, paradajz i mladi sir isjeckajte na male kocke, krastavac na tanke kolutove, luk na tanke kriške. Dodajte tunu iz konzerve.
4. Povrće prebacite u sud. Kapar ocijedite od tečnosti i dodajte u sud sa tjesteninom i sjeckanim povrćem. Kopar sitno nasjeckajte. Prelijte salatu sa malo maslinovog ulja i pobiberite po ukusu. Dodajte sir i kopar.
5. Iscijedite sok iz limuna i prelijte preko. Lagano promiješajte i ostavite da se ohladi u frižideru prije serviranja.