Brza jela: Bruschette s inćunima i paradajzom

po Vasa Kuharica

Inćuni su idealni za brza jela, a možete ih koristiti i da pojačate paštete od tune ili mladog sira

Sastojci:

8 kriški hljeba

4 paradajza

2 čehna bijelog luka

bosiljak

so

8 kom. inćuna, konzervirani

Priprema:

  1. Bilo bi sjajno kada biste imali domaći hljeb koji možete narezati na kose kriške i kratko ga prepeći kako biste dobili podloge za bruschette. Po želji ih možete premazati čehnom bijelog luka, no svakako ih pokapajte maslinovim uljem.
  2. Odaberite mesnate paradajze, operite ih te im ogulite kožicu. Možete ih kratko umočiti u vrelu vodu, na minutu ili dvije. Nakon toga će se lakše guliti.
  3. Narežite ih na kockice. Bijeli luk protisnite i zagrijte na mlakom maslinovom ulju kako bi ga aromatizirao.
  4. Dodajte nasjeckani paradajz i narežite sitno svježi bosiljak. Kratko zapecite na jakoj vatri.
  5. Topli umak od paradajza složite na prepečeni hljeb. Inćune izvadite iz ulja, ocijedite te složite preko paradajza.

 

Preporučujemo