Inćuni su idealni za brza jela, a možete ih koristiti i da pojačate paštete od tune ili mladog sira
Sastojci:
8 kriški hljeba
4 paradajza
2 čehna bijelog luka
bosiljak
so
8 kom. inćuna, konzervirani
Priprema:
- Bilo bi sjajno kada biste imali domaći hljeb koji možete narezati na kose kriške i kratko ga prepeći kako biste dobili podloge za bruschette. Po želji ih možete premazati čehnom bijelog luka, no svakako ih pokapajte maslinovim uljem.
- Odaberite mesnate paradajze, operite ih te im ogulite kožicu. Možete ih kratko umočiti u vrelu vodu, na minutu ili dvije. Nakon toga će se lakše guliti.
- Narežite ih na kockice. Bijeli luk protisnite i zagrijte na mlakom maslinovom ulju kako bi ga aromatizirao.
- Dodajte nasjeckani paradajz i narežite sitno svježi bosiljak. Kratko zapecite na jakoj vatri.
- Topli umak od paradajza složite na prepečeni hljeb. Inćune izvadite iz ulja, ocijedite te složite preko paradajza.