Sitni zalogaji omiljeni su jer se jedu rukama, a i pripremaju se puno brže od “većih” jela. Osnovna smjesa dobiva se miješanjem maslaca, šećera i brašna, u koje se može dodati prašak za pecivo.
Sastojci:
3 jaja
prstohvat ljute crvene paprike
kašičica soli
malo vlasca
3 kašike maslinovog ulja
150 ml jogurta
150 ml mlijeka
300 g glatkog brašna
pola vrećice praška za pecivo
250 g ricotte
100 g pikantne kobasice
komad sušenog paradajza
prstohvat bosiljka, origana, bibera i bijelog luka u prahu
Priprema:
1. Za nadjev usitnite kobasicu, pomiješajte s ricottom te lagano posolite i pobiberite.
2. Dodajte vlasac, bosiljak, origano, paradajz i bijeli luk pa sve dobro izmiješajte.
3. Za tijesto razdvojite žumanca od bjelanaca.
4. Istucite bjelanca u čvrsti snijeg. Žumancima dodajte ljute paprike, jogurt i ulje te naizmjence brašno pomiješano s praškom za pecivo i mlijeko.
5. U izmiješanu smjesu dodajte snijeg od bjelanaca.
6. U kalup za muffine stavite papirnate košarice. U svaku košaricu po kašiku smjese za tijesto pa pola kašike nadjeva i zatvorite kašikom smjese za tijesto.
7. Smjesa je dovoljna za 24 muffina te ćete muffine peći u dva puta. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni od 15 do 20 minuta.