Samo je desetak minuta potrebno da se zamiješa ovaj hljeb, toliko ukusan da se može jesti i bez dodataka pa je odličan i za grickanje tokom dana, svejedno jeste li se odlučili za slanu ili slatku varijantu. Plus mu je što ne sadrži namirnice životinjskog porijekla pa ga mogu jesti i vegani.
Sastojci:
200 g integralnog brašna
100 g polubijelog brašna
20 g kukuruznog škroba
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
za slatku varijantu: 100 g sirovog smeđeg šećera
110 g jogurta od soje
200 ml biljnog mlijeka
70 ml organskog suncokretova ulja
100 g zobenih pahuljica (za slanu varijantu) ili mueslija po izboru (za slatku varijantu)
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 stepeni.
- Dva manja duguljasta kalupa obložite papirom za pečenje.
- U većoj posudi dobro pomiješajte sve vrste brašna sa solju. Potom umiješajte i prašak za pecivo te, ako pravite slatki hljeb, smeđi šećer.
- U manjoj posudi pomiješajte jogurt od soje, biljno mlijeko i suncokretovo ulje. Tu smjesu dodajte mješavini brašna i kratko promiješajte.
- Na kraju umiješajte zobene pahuljice ili mueslije; smjesa mora biti meka i homogena, stoga ako je presuha, dodajte još malo biljnog mlijeka.
- Smjesu rasporedite u kalupe (u drugu polovinu smjese možete umiješati još kakav dodatak, npr. poprženi suncokret i/ili susam u slanu smjesu, a nasitno nasjeckanu čokoladu u slatku).
- Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta.