Brzo i lako: Tikvice punjene povrćem

po Vasa Kuharica

Punjene tikvice su izvrsno jelo. Osim što je vrlo ukusno, ovaj delikates je i veoma zdrav izbor za ručak.

Sastojci:

3 tikvice

5 paradajza

3 čehna bijelog luka

1 glavica crnog luka

1 plavi patlidžan

1 crvena paprika

1 žuta paprika

2 kašičice majčine dušice

2 kašike peršuna

2 kašike bosiljka

mozzarella sir, po želji

maslinovo ulje

so

Priprema:

  1. Sipajte maslinovo ulje u veliku tavu, zagrijanu na srednjoj temperaturi, te u nju stavite crni i bijeli luk i isjeckan plavi patlidžan. Kuhajte dok ne dobije braon boju.
  2. U istu tavu ubacite isjeckanu žutu i crvenu papriku, jednu tikvicu i paradajz. Kada povrće postane mekano, miješajte i začinite po želji.
  3. Nakon što povrće bude gotovo, dodajte bosiljak, majčinu dušicu i peršun, te skinite tavu sa vatre.
  4. Preostale dvije tikvice isijecite na pola i kašikom izvadite unutrašnjost kako biste dobili “korpice” koje ćete napuniti povrćem i mozzarellom. Punjene tikvice stavite u rernu i pecite 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

 

 

Preporučujemo