Punjene tikvice su izvrsno jelo. Osim što je vrlo ukusno, ovaj delikates je i veoma zdrav izbor za ručak.
Sastojci:
3 tikvice
5 paradajza
3 čehna bijelog luka
1 glavica crnog luka
1 plavi patlidžan
1 crvena paprika
1 žuta paprika
2 kašičice majčine dušice
2 kašike peršuna
2 kašike bosiljka
mozzarella sir, po želji
maslinovo ulje
so
Priprema:
- Sipajte maslinovo ulje u veliku tavu, zagrijanu na srednjoj temperaturi, te u nju stavite crni i bijeli luk i isjeckan plavi patlidžan. Kuhajte dok ne dobije braon boju.
- U istu tavu ubacite isjeckanu žutu i crvenu papriku, jednu tikvicu i paradajz. Kada povrće postane mekano, miješajte i začinite po želji.
- Nakon što povrće bude gotovo, dodajte bosiljak, majčinu dušicu i peršun, te skinite tavu sa vatre.
- Preostale dvije tikvice isijecite na pola i kašikom izvadite unutrašnjost kako biste dobili “korpice” koje ćete napuniti povrćem i mozzarellom. Punjene tikvice stavite u rernu i pecite 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni.