Devet tajni savršene kajgane

po Vasa kuharica

Možda vam se čini da je kajgana jedno od najjednostavnijih jela i da nije potrebno mnogo vještine da pripremite ukusan obrok. Međutim, mali trikovi mogu praviti razliku između običnog i jela koje mami osmijeh.

1. Ne kuhajte na visokoj temperaturi 

Ovo je važno – pripremajte kajganu na niskoj temperaturi. Naravno, bitt će vam potrebno više vremena da se spremi, ali smanjuje se rizik da dobijete suha ili zagorjela jaja.

2. Nemojte dugo pržiti 

Važan trik za pripremu ukusne kajgane je da znate kada je pravi trenutak da isključite ringlu. Jaja će nastaviti da se prže na zaostaloj temperaturi. Isključite ringlu dok su jaja još vlažna, ali ne previše.

3. Koristite svježa jaja 

Svježa jaja su ukusnija, pa je tako mnogo bolja kajgana napravljena od namirnice koja nije duže od sedam dana bila u frižideru.

4. Miješajte jaja 

Da bi kajgana bila kremastija, potrebno je da češće miješate jaja i razbijate krupne komade jaja.

5. Umutite jaja neposredno prije pripreme 

Već umućena jaja ne bi trebala dugo stajati prije pripreme. Dobro umućena jaja formiraju pjenu i tako će kajgana biti vazdušasta i mekana.

6. Nemojte dodavati tečnosti 

Odolite iskušenju i možda već ustaljenoj praksi da dodajete jajima mlijeko ili drugu tečnost. Tako ćete dobiti previše vlažnu kajganu.

7. Izaberite dobru tavu

Birajte tavu u zavisnosti od toga koliko jaja pripremate. Velika tava nije dobar izbor ako spremate kajganu od samo dva jajeta, niti bi trebalo kajganu od više jajeta da spremate u minijaturnoj tavi.

8. Dobro umutite jaja 

Nemojte prestati s mućenjem jaja dok ne postanu potpuno homogena.

9. Začinite kajganu pred kraj pripreme 

Kajganu bi trebalo posoliti i začiniti neposredno pred kraj prženja. Ukoliko posolite prerano, kajgana može biti vodenasta.

Preporučujemo