Sastojci:
350 g zelenih i crvenih ljutih papričica,
1 korijen celera,
1 korijen hrena,
100 g senfa,
3 kašike alkoholnog (9 %) sirćeta,
50 ml maslinovog ulja,
50 g soli.
Priprema:
- Korijen celera oguliti, isjeći na krupnije komade i skuhati tek da omekša pa staviti u cjediljku i viljuškom ga izgnječiti da se ocijedi od vode.
- Papričice očistiti od peteljki i sjemena.
- Hren oguliti pa ga isjeckati na komadiće.
- U veću teglu staviti skuhan celer, hren, očišćene papričice, so, senf, sirće i maslinovo ulje pa propasirati mikserskim štapom.
- Sipati u male staklene tegle, dobro zatvoriti njihovim originalnim poklopcem i staviti u frižider.
Savjet više
Ovaj začin može se odmah koristiti, a u frižideru može dugo stajati. Idealno je kao dodatak čorbastim jelima, kao što su grah, kupus, paprikaš, riblje i ostale čorbe. Ovaj začin se dodaje u maloj količini (oko pola kašičice na 4 litra kuhanog jela) pred kraj kuhanja.