Sastojci:

100 g maslaca,

1 jaje,

150 g kiselog vrhnja,

100 g jogurta,

150 g brašna,

1 kašičica praška za pecivo,

1 kašičica sode bikarbone,

so i biber (na vrh noža),

1 kašičica kima,

100 g izrendanog žutog sira,

4 struka mladog luka (zeleni dio),

1 kašika peršuna,

1 kašika, ulja.

Priprema:

1. Dobro umutiti jaje, maslac (sobne temperature), jogurt i vrhnje. Dodati mješavinu brašna, praška za pecivo, sode bikarbone i kima pa promiješati. Masi dodati i proprženi luk, isjeckani peršun, so, biber i žuti sir.
2. Sve dobro promiješati, sipati u kalupe za mafine podmazane uljem i peći u rerni na 180 stepeni oko 18-20 minuta.
3. Pečene mafine ostaviti u kalupima da odstoje pet minuta, izvaditi ih i poslužiti tople ili hladne uz jogurt, sir ili omiljenu salatu.

Savjet: Luk oprati, sitno isjeckati i malo propržiti na ulju. Ostaviti da se ohladi, a zatim pomiješati s ostalim namirnicama.