Doručak na kraljevski način

po Vasa kuharica

Sastojci:

8 jaja,

40 g maslaca,

So,

150 g riže,

peršun,

20 g ribanog parmezana,

Za bešamel umak:

50 g maslaca,

30 g pšeničnog oštrog brašna,

500 ml mlijeka,

1 kašika vegete,

limunov sok,

biber,

100 ml slatkog vrhnja.

Priprema

  1. Jaja tvrdo skuhajte pa ih pažljivo ogulite.

2. Posebno pripremite umak – bešamel: zagrijte 50 g maslaca, umiješajte brašno i sasvim kratko popecite. Zalijte hladnim mlijekom, dodajte vegetu i miješajući kuhajte oko 5 minuta sve dok se umak ne zgusne. Dodajte još malo limunova soka, biber i slatko vrhnje.

3. U posebnoj posudi na preostalom zagrijanom maslacu kratko popecite opranu rižu. Zalijte je s oko 300 ml vode, malo posolite i ostavite da se napola skuha.

4. Umiješajte nasjeckani peršun i rasporedite rižu u vatrostalnu posudu. Na rižu posložite uzdužno narezana jaja, sve prelijte pripremljenim umakom i pospite ribanim sirom.

5. Zapecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni.

 

Preporučujemo