Sastojci:
8 jaja,
40 g maslaca,
So,
150 g riže,
peršun,
20 g ribanog parmezana,
Za bešamel umak:
50 g maslaca,
30 g pšeničnog oštrog brašna,
500 ml mlijeka,
1 kašika vegete,
limunov sok,
biber,
100 ml slatkog vrhnja.
Priprema
- Jaja tvrdo skuhajte pa ih pažljivo ogulite.
2. Posebno pripremite umak – bešamel: zagrijte 50 g maslaca, umiješajte brašno i sasvim kratko popecite. Zalijte hladnim mlijekom, dodajte vegetu i miješajući kuhajte oko 5 minuta sve dok se umak ne zgusne. Dodajte još malo limunova soka, biber i slatko vrhnje.
3. U posebnoj posudi na preostalom zagrijanom maslacu kratko popecite opranu rižu. Zalijte je s oko 300 ml vode, malo posolite i ostavite da se napola skuha.
4. Umiješajte nasjeckani peršun i rasporedite rižu u vatrostalnu posudu. Na rižu posložite uzdužno narezana jaja, sve prelijte pripremljenim umakom i pospite ribanim sirom.
5. Zapecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 220 stepeni.