Džem od breskve i narandže za dobro jutro

po Vasa kuharica

Sastojci:

1,2 kg breskvi,

10 listova matičnjaka, melisa (limun-trava),

2 narandže,

500 g šećera za želiranje 2:1.

Priprema:

1. Operite breskve i potopite ih kratko u vrelu vodu. Zatim ih izvadite, ohladite, oštrim nožem ogulite i izvadite košpice. Isijecite breskve na kockice (trebalo bi da dobijete kilogram) i stavite ih u veći lonac.

2. Operite matičnjak, otresite ga od vode i isijecite na uske trake. Narandže operite vrelom vodom i obrišite ih. S jedne voćke narendajte koru, a obje voćke iscijedite. Sa breskvama izmiješajte sok, koru i melisu.
3. Dodajte šećer i miješajući dovedite do vrenja. Ostavite da vri 3 minute. Zatim odmah sipajte u zagrijane tegle i čvrsto ih zatvorite. Tegle 5 minuta držite naopako okrenute.

Preporučujemo