Sastojci:
1,2 kg breskvi,
10 listova matičnjaka, melisa (limun-trava),
2 narandže,
500 g šećera za želiranje 2:1.
Priprema:
1. Operite breskve i potopite ih kratko u vrelu vodu. Zatim ih izvadite, ohladite, oštrim nožem ogulite i izvadite košpice. Isijecite breskve na kockice (trebalo bi da dobijete kilogram) i stavite ih u veći lonac.
2. Operite matičnjak, otresite ga od vode i isijecite na uske trake. Narandže operite vrelom vodom i obrišite ih. S jedne voćke narendajte koru, a obje voćke iscijedite. Sa breskvama izmiješajte sok, koru i melisu.
3. Dodajte šećer i miješajući dovedite do vrenja. Ostavite da vri 3 minute. Zatim odmah sipajte u zagrijane tegle i čvrsto ih zatvorite. Tegle 5 minuta držite naopako okrenute.