Džem od krušaka i ruzmarina za sladak početak dana

po Vasa kuharica

Sastojci:

8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki,

2 kašičice sitno rendane kore limuna,

125 ml svježe cijeđenog limunovog soka,

3 šolje šećera, šolja meda,

2 kašike sjeckanog lista ruzmarina.

Priprema:

1. U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sječene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med. Pustite da provri na srednjoj temperaturi, stalno miješajući da se šećer otopi.

2. Smanjite temperaturu, dodajte nasjeckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, miješajući češće. Oko 5 minuta pred kraj kuhanja morat ćete stalno miješati, jer se počinje zgušnjavati.

3. Džem sipajte u čiste sterilizirane i vruće tegle. Tegle očistite, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuhajte 10 minuta, ali počnite mjeriti vrijeme od trenutka kad voda provri. Pasterizirane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.

 

Preporučujemo