Sastojci:
8 šolja očišćenih zrelih krušaka viljamovki,
2 kašičice sitno rendane kore limuna,
125 ml svježe cijeđenog limunovog soka,
3 šolje šećera, šolja meda,
2 kašike sjeckanog lista ruzmarina.
Priprema:
1. U veću šerpu stavite očišćene i na kocke sječene kruške. Dodajte im rendanu koru i sok od limuna, šećer i med. Pustite da provri na srednjoj temperaturi, stalno miješajući da se šećer otopi.
2. Smanjite temperaturu, dodajte nasjeckani ruzmarin i krčkajte 25 do 28 minuta, miješajući češće. Oko 5 minuta pred kraj kuhanja morat ćete stalno miješati, jer se počinje zgušnjavati.
3. Džem sipajte u čiste sterilizirane i vruće tegle. Tegle očistite, zatvorite ih, vruće ih stavite u šerpu u kojoj je vruća voda, pustite da provri, pa ih kuhajte 10 minuta, ali počnite mjeriti vrijeme od trenutka kad voda provri. Pasterizirane tegle sa džemom stavite na žicu i ostaviti da se ohlade.