Nacionalno jelo Izraela i ultimativna ulična hrana u kojoj se uživa širom Bliskog istoka. Iako je riječ o vegetarijanskom jelu, u njemu uživaju i istinski mesojedi. Falafel su pržene aromatične bombice od mljevenog slanutka i začina.
Sastojci:
1 šoljica suhog slanutka
pola glavice luka srednje veličine
4 čehna bijelog luka
1/4 šoljice peršuna
1,5 kašičica soli
1 kašičica svježe izmljevenog šarenog bibera
1 kašičica kumina
1/4 kašičice kajenskog bibera
¼ kašičice sode bikarbone (ili praška za pecivo)
1 kašika glatkog brašna
1 limun
so, biber
Priprema:
- Slanutak namočite preko noći (možete, ali i ne morate ga skuhati). U multipraktik stavite sve sastojke osim brašna i limuna te izmišajte.
- Dodajte brašno i sok jednog limuna te ponovno nekoliko sekundi mutite dok ne dobijete homogenu smjesu i teksturu za oblikovanje kuglica.
- Vlažnim rukama oblikujte kuglice i slažite ih na papir za pečenje.
- U tavici zagrijte ulje da bude dovoljno vruće za pečenje.
- Stavljajte kuglice u ulje i pecite dok ne poprime tamnosmeđu boju sa svih strana. Izvadite kuglice na papirnati ubrus da se ocijedi višak masnoće.
- Poslužite na salati i obavezno prelijte (grčkim) jogurtom.