Falafelburger: Savršen bezmesni obrok

po Vasa Kuharica

Ovaj jednostavni falafel fantastičnog je okusa. Hrskav izvana i mekan iznutra, ima mnoštvo proteina i vlakana.

Sastojci za 4 falafel pljeskavice:

100 g suhog slanutka, namočenog u vodi 24 sata

manji luk

1-3 čehna bijelog luka

malo soli

grančica svježeg peršuna

biber po želji

1 kašika brašna, samo ako vam se čini da je smjesa jako sipka ili mokra

Dodaci za burger:

pecivo po želji, umaci i salata po izboru

Priprema:

  1. Slanutak koji se namakao 24 sata ocijedite i sameljite u multipraktiku zajedno sa ostalim sastojcima. Smjesa treba biti prilično sitno mljevena, kad je stisnete u šaci oblikovati se u kuglu, ali još uvijek malo sipka na rubovima. Takva će smjesa pri pečenju u tavi biti krasno hrskava izvana i sočna iznutra.
  2. Od četvrtine smjese možete ispeći pljeskavicu veličine za u kajzericu, ali ako falafel želite poslužiti u salati ili u manjim komadima umotan u tortilju možete napraviti i više manjih pljeskavica.
  3. Za pečenje: u neljepljivoj tavi na srednjoj vatri ugrijte malo ulja. Vlažnim rukama oblikujte pljeskavice, spljoštite ih i nježno spustite u tavu. S lopaticom za pečenje poravnajte rubove i pritisnite pljeskavicu da se stanji i poravna i pecite nekoliko minuta.
  4. U međuvremenu pripremite dodatke: prerežite pecivo i tostirajte ga po želji, izvadite umake i narežite odabranu salatu.

 

 

Preporučujemo