Ketogena dijeta je način prehrane koji se temelji na unosu minimalnih količina ugljikohidrata i povećanom unosu masti. Ovo je bio najtraženiji zdravstveni pojam u 2017. godini prema Googleovim statistikama. Donosimo vam recept za odličan početak dana po pravilima ovog tipa prehrane.
Sastojci za fritatu s povrćem za 6 do 8 osoba:
450 miješanog zelenog povrća po želji (špinat, kelj, blitva, paprike)
2 kašike maslinovog ulja
150 grama sira mozzarella narezana na kocke
110 grama feta sira
100 grama mladog luka
12 jaja
so i biber prema želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190 stepeni.
- Premažite jednom kašikom maslinovog ulja vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći fritatu.
- U velikoj tavi te na niskoj temperaturi zagrijte drugu kašiku maslinovog ulja. Dodajte zeleno povrće i okrećite ga u tavi jednu do dvije minute dok ne uvene.
- Prebacite zeleno povrće u vatrostalnu posudu.