Gotove za tren: Grickalice od lisnatog tijesta

po Vaša Kuharica

Hrskave grickalice omiljena su hrana uz sokove, pivo ili vino. A od finog lisnatog tijesta koje se topi u ustima ove ćete male delikatese pripremiti upravo za tren oka. Kako bi se lisnato tijesto lijepo diglo, u rernu stavite malu vatrostalnu posudu s vodom.

Ostatke lisnatog tijesta nikada nemojte mijesiti, komade samo posložite jedan na drugi pa ih razvaljajte.

Štapići s bijelim lukom

Sastojci:

250 g (pola omota) lisnatog tijesta,

so, bijeli luk u granulama.

Priprema:

  1. Lisnato tijesto ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi. Otopljeno lisnato tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj površini i pospite ga solju i bijelim lukom.
  2. Od tijesta izrežite uske trake i svaku lagano uvijte oko svoje osi. Štapiće ostavite pola sata da odstoje. Rernu zagrijte na 220 stepeni.
  3. Štapiće posložite na pleh, koji ste prethodno saprali hladnom vodom i pecite 15 minuta.

Pereci sa sirom

Sastojci:

250 g lisnatog tijesta,

50 g naribanog sira.

Priprema:

  1. Rernu zagrijte na 220 stepeni. Tijesto razvaljajte, režite u trake i oblikujte perece.
  2. Pospite ih sirom i pecite otprilike 15 minuta.

Pužići sa purećom šunkom

Sastojci:

250 g lisnatog tijesta,

75 g pureće šunke,

nekoliko grančica peršuna i vlasca,

1 žumance,

30 g naribane gaude.

Priprema:

  1. Lisnato tijesto ostavite da se otopi. Šunku izrežite na kockice. Peršun i vlasac operite, posušite i nasitno nasjeckajte.
  2. Pomiješajte ih sa šunkom, sirom i žumancem. Rernu zagrijte na 220 stepeni. Lisnato tijesto razvaljajte i premažite pripremljenim nadjevom.
  3. Obje strane tijesta uvijte prema sredini i dobivenu savijaču izrežite na kričke. Pužiće posložite na pleh koji ste saprali hladnom vodom i pecite 15 minuta.

Lisnati slani kolačići

Sastojci:

250 g lisnatog tijesta,

po 1 kašike maka i susama,

1 kašičica origana,

50 g ribane gaude.

Priprema:

  1. Lisnato tijesto ostavite da se otopi. Rernu zagrijte na 220 stepeni. Tijesto razvaljajte i kalupićem izrežite cvjetiće, odnosno rombiće.
  2. Kolačiće pospite makom, susamom, origanom i/ili sirom i pecite 12 minuta.

Preporučujemo