Sastojci:
100 g špinata,
3 jaja,
1 kašičica mješavine suhog začina,
1 kašika sjeckanog peršuna,
malo bibera,
20 g maslaca,
30 g polutvrdog sira,
1 kašika sjeckanog bosiljka,
10 g rendanog parmezana.
Za sos:
1 kašika maslinovog ulja,
1 čehno bijelog luka,
200 g paradajz pelata,
1 kašičica slatke začinske paprike,
malo soli,
malo bibera.
Priprema:
- Špinat očistite, operite i stavite u sito. Prelijte ga vrelom vodom, pustite da se ocijedi pa ga isijecite na manje dijelove. Jaja dobro umutite. Dodajte suhi začin, peršun, biber, sjeckani špinat i dobro promiješajte.
- U veću tavu stavite maslac i pustite da se otopi. Dodajte razmućena jaja i pecite na laganoj vatri. Kada je donja strana omleta gotova, pažljivo ga prebacite na pleh za pečenje.
- Omlet premažite pripremljenim sosom od paradajza, pospite rendanim polutvrdim sirom i sjeckanim bosiljkom. Pažljivo presavijte omlet, pospite rendanim parmezanom i stavite da se peče u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 2-3 minute da se sir rastopi.
- Za sos od paradajza na zagrijanom maslinovom ulju kratko propržite bijeli luk, dodajte isječeni paradajz zajedno sa tečnošću, crvenu mljevenu papriku, so, biber i na laganoj vatri dinstajte tri-četiri minute dok tečnost ne ispari.