Sastojci:
1 kg krompira narezanog na tanke kriške,
1 luk narezan na kolutiće,
80 g naribanog sira čedara,
125 ml mlijeka,
250 ml vrhnja za kuhanje,
so, biber,
maslac.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh otopljenim maslacem.
- Stavite vrhnje, mlijeko i luk u tavu na srednje jaku temperaturu. Kuhajte od 3 do 4 minute ili dok skoro ne počne kipjeti. Maknite s vatre te posolite i pobiberite. Stavite na stranu na desetak minuta da se malo ohladi pa luk izvadite i preselite na tanjir.
- Stavite trećinu krompira na dno posude i pustite da se preklapaju. Prekrijte trećinom luka i trećinom sira. Ponovite postupak još dva puta.
- Prelijte mješavinom vrhnja i mlijeka. Pecite sat ili dok krompir ne postane mekan, a vrh hrskav i zlatan. Pričekajte desetak minuta prije serviranja da se malo ohladi.