Sastojci:
700 g crvenog krompira,
3 tvrdo kuhana jaja,
400 g svježe rukole,
1 manja glavica zelene salate kristalke,
100 g svježe mente,
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
2 kašike vinskog octa,
1 kašika nasjeckanog svježeg mažurana,
pola kašike celerovih sjemenki,
malo nasjeckanog mladog luka za ukrašavanje,
desetak tostiranih badema,
so i biber po želji.
Priprema:
1. Skuhajte očišćeni krompir narezan na četvrtine (ili veće komade) na umjerenoj temperaturi na štednjaku.
2. Ocijedite višak vode kad je krompir kuhan, a preko vrućih komada posipajte celerove sjemenke. Ostavite da se krompiri tako hlade barem sat vremena.
3. Pripremite dresing za salatu od ulja, octa, soli i bibera te nasjeckanih listića mažurana pa većinu prelijte preko salate i tako ostavite u frižider da se dobro ohladi.
4. Prije posluživanja u salatu dodajte komadiće kristalke, rukole i mente i začinite s preostalim dresingom. Salati dodajte komadiće kuhanih jaja, badema i malo mladog luka.