Grčka salata s jajima

po Vasa kuharica

Sastojci:

700 g crvenog krompira,

3 tvrdo kuhana jaja,

400 g svježe rukole,

1 manja glavica zelene salate kristalke,

100 g svježe mente,

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja,

2 kašike vinskog octa,

1 kašika nasjeckanog svježeg mažurana,

pola kašike celerovih sjemenki,

malo nasjeckanog mladog luka za ukrašavanje,

desetak tostiranih badema,

so i biber po želji.

Priprema:

1. Skuhajte očišćeni krompir narezan na četvrtine (ili veće komade) na umjerenoj temperaturi na štednjaku.
2. Ocijedite višak vode kad je krompir kuhan, a preko vrućih komada posipajte celerove sjemenke. Ostavite da se krompiri tako hlade barem sat vremena.
3. Pripremite dresing za salatu od ulja, octa, soli i bibera te nasjeckanih listića mažurana pa većinu prelijte preko salate i tako ostavite u frižider da se dobro ohladi.
4. Prije posluživanja u salatu dodajte komadiće kristalke, rukole i mente i začinite s preostalim dresingom. Salati dodajte komadiće kuhanih jaja, badema i malo mladog luka.

 

Preporučujemo