Sastojci za salatu: 1 zelena paprika, 1 paprika žuta, 180 g masline zelene, 350 g ječma, 170 g feta sira, 1 crvena paprika, 4 komada ljutika i 2 kašike kaparija. Umak: 100 ml ulja maslinovog, 1 mala kašika senfa, 15 g limunove korice, 15 g bijelog luka, 30 ml limunovog soka, 1 kašika vinskog ocata bijelog, mala kašika origana, 1 mala kašika mljevenog kumin, 3 kašike pinjoli, 2 limuna, 1 kašika ocata i 1 čehno bijelog luka.
Priprema:
1. Skuhajte ječam u velikom loncu slane vode dok ne omekša. Ocijedite i isperite u hladnoj vodi, stavite u veliku zdjelu te prelijte s malo maslinova ulja od dressinga. Dodajte zdrobljeni feta sir, nasjeckane paprike, masline, ljutiku i kapare.
2. Za dressing u maloj zdjeli metlicom za snijeg umješajte sok i naribanu koricu limuna, ocat, bijeli luk, origano, senf i kumin. Postepno dodajte preostalo maslinovo ulje te po ukusu začinite solju i biberom.
3. Prelijte dressing preko salate, lagano izmiješajte i ukrasite prženim pinjolama.