Grčka salata s ječmom

po Vasa kuharica

Sastojci za salatu:

1 zelena paprika,

1 paprika žuta,

180 g masline zelene,

350 g ječma,

170 g feta sira,

1 crvena paprika,

4 komada ljutika i

2 kašike kaparija.

Umak:

100 ml ulja maslinovog,

1 mala kašika senfa,

15 g limunove korice,

15 g bijelog luka,

30 ml limunovog soka,

1 kašika vinskog ocata bijelog,

mala kašika origana,

1 mala kašika mljevenog kumin,

3 kašike pinjoli,

2 limuna,

1 kašika vinskog ocata i

1 čehno bijelog luka.
Priprema:
1. Skuhajte ječam u velikom loncu slane vode dok ne omekša. Ocijedite i isperite u hladnoj vodi, stavite u veliku zdjelu te prelijte s malo maslinova ulja od dressinga. Dodajte zdrobljeni feta sir, nasjeckane paprike, masline, ljutiku i kapare.
2. Za dressing u maloj zdjeli metlicom za snijeg umješajte sok i naribanu koricu limuna, ocat, bijeli luk, origano, senf i kumin. Postepno dodajte preostalo maslinovo ulje te po ukusu začinite solju i biberom.
3. Prelijte dressing preko salate, lagano izmiješajte i ukrasite prženim pinjolama.

Preporučujemo