Sastojci za salatu:
1 zelena paprika,
1 paprika žuta,
180 g masline zelene,
350 g ječma,
170 g feta sira,
1 crvena paprika,
4 komada ljutika i
2 kašike kaparija.
Umak:
100 ml ulja maslinovog,
1 mala kašika senfa,
15 g limunove korice,
15 g bijelog luka,
30 ml limunovog soka,
1 kašika vinskog ocata bijelog,
mala kašika origana,
1 mala kašika mljevenog kumin,
3 kašike pinjoli,
2 limuna,
1 kašika vinskog ocata i
1 čehno bijelog luka.
Priprema:
1. Skuhajte ječam u velikom loncu slane vode dok ne omekša. Ocijedite i isperite u hladnoj vodi, stavite u veliku zdjelu te prelijte s malo maslinova ulja od dressinga. Dodajte zdrobljeni feta sir, nasjeckane paprike, masline, ljutiku i kapare.
2. Za dressing u maloj zdjeli metlicom za snijeg umješajte sok i naribanu koricu limuna, ocat, bijeli luk, origano, senf i kumin. Postepno dodajte preostalo maslinovo ulje te po ukusu začinite solju i biberom.
3. Prelijte dressing preko salate, lagano izmiješajte i ukrasite prženim pinjolama.