Guacamole – zeleni namaz najpoznatiji na svijetu

po Vasa Kuharica

Energetske vrijednosti i zdravstvene prednosti avokada nipošto nisu zanemarive. Ali zato, jednom kad probate s njim napraviti zdravi doručak, ručak, dezert, užinu i večeru, nećeš ga skidati sa shopping liste.

Sastojci:

1 zreli avokado

1 čehna bijelog luka

so i biber

sok od limuna

maslinovo ulje

bosiljak

peršun

cherry paradajz

Priprema:

1. Cherry paradajze oprati, prepoloviti, začiniti sa soli, maslinovim uljem i nasjeckanim svježim bosiljkom. Paradajze ispeći u pećnici na 180 stepeni oko 15 minuta.

2. U međuvremenu, avokado oguliti, pomiješati ga s nasjeckanim bijelim lukom i peršunom, začiniti sa soli i biberom, kašičicom maslinovog ulja i sokom polovice limuna, te izblendati.

3. Poslužiti uz prepečeni hljeb ili tost.

 

Preporučujemo