Hamburgeri od cvekle i slanutka za doručak

po Vasa kuharica

Sastojci za 4 hamburgera:

150 g ocijeđenog slanutka iz konzerve,

150 g cvekle,

80 g krušnih mrvica,

1 jaje,

1/2 crvenog luka – sitno sjeckani,

65 g feta sira,

4 peciva,

salata,

paradajz.

Priprema:

1. U posudi viljuškom protisnite slanutak, ali ne pretjerujte jer ne smije biti gladak. Naribajte cveklu u tu istu posudu i dodajte sjeckani luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. U smjesu prstima natrgajte feta sir na veće komade i nježno ih umiješajte u smjesu da se ne raspadnu previše.

2. Od smjese oblikujte 4 “faširana odreska”, stavite ih na tanjir i odložite u frižider na pola sata kako bi očvrsnuli prije pečenja.

3. Zagrijte ulje u tavi i pecite sa svake strane 3-4 minute. Poslužite u pecivu sa salatom i paradajzom te po želji majonezom.

 

Preporučujemo