Hljeb s bananom za dobro jutro

po Vasa kuharica

25

230 g pšeničnog brašna,

120 g šećera,

140 g očišćenih oraha,

1 kašičica praška za pecivo,

1/4 kašičica sode bikarbone,

1/4 kašičice soli,

1 kašičica cimeta,

2 jaja,

115 g maslaca,

400 g banana.

Priprema:

1. Istostirajte orahe na suhoj tavi 8 do 10 minuta. Neka se ohlade, a zatim ih nasjeckajte. Sve suhe sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli. Dodajte sjeckane orahe i dobro sve promiješajte.

2. U jednu zdjelu mutite jaja, 40 dkg banana koje ste ispasirali u pire, dodajte rastopljeni maslac. Dodajte mokre sastojke u suhe i sve promiješajte od dna špatulom. Kada brašno postane mokro,  zaustavite miješanje. Tijesto treba disati.

3. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalupe za pečenje uljem i posipajte ih brašnom. Stavite tijesto u kalupe i pecite 50 do 55 minuta na srednjoj temperaturi.

4. Nakon 50-55 minuta privjerite čačkalicom tijesto. Kada su pečeni, izvadite iz rerne i ostaviti ih u kalupu 10 minuta. Zatim ih izvadite iz kalupa i pustiti ih da se ohladi prije posluživanja.

 

Preporučujemo