25
230 g pšeničnog brašna,
120 g šećera,
140 g očišćenih oraha,
1 kašičica praška za pecivo,
1/4 kašičica sode bikarbone,
1/4 kašičice soli,
1 kašičica cimeta,
2 jaja,
115 g maslaca,
400 g banana.
Priprema:
1. Istostirajte orahe na suhoj tavi 8 do 10 minuta. Neka se ohlade, a zatim ih nasjeckajte. Sve suhe sastojke pomiješajte u velikoj zdjeli. Dodajte sjeckane orahe i dobro sve promiješajte.
2. U jednu zdjelu mutite jaja, 40 dkg banana koje ste ispasirali u pire, dodajte rastopljeni maslac. Dodajte mokre sastojke u suhe i sve promiješajte od dna špatulom. Kada brašno postane mokro, zaustavite miješanje. Tijesto treba disati.
3. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalupe za pečenje uljem i posipajte ih brašnom. Stavite tijesto u kalupe i pecite 50 do 55 minuta na srednjoj temperaturi.
4. Nakon 50-55 minuta privjerite čačkalicom tijesto. Kada su pečeni, izvadite iz rerne i ostaviti ih u kalupu 10 minuta. Zatim ih izvadite iz kalupa i pustiti ih da se ohladi prije posluživanja.