Sastojci:
500 g brašna,
1 vrećica instant suhog kvasca,
1 kašika šećera,
1 kašičica soli,
1 jaje,
250-300 ml mlijeka,
50 g maslaca,
9 hrenovki.
Za premaz:
1 jaje,
1 kašičica maslinovog ulja,
2 mlada luka.
Za posipanje:
2 kašičice susama.
Priprema:
- U posudu dodati brašno, kvasac, šećer, so, jaje i toplo mlijeko pa umijesiti tijesto.
- Dodati otopljeni maslac i ponovo zamijesiti. Tijesto mora biti glatko i odvajati se od zidova posude.
- Tijesto prekriti i ostaviti na toplom da se volumen udvostruči (30-45 minuta).
- Dignuto tijesto promijesiti i podijeliti na devet jednakih loptica i ostaviti ih kratko da stoje.
- Svaku lopticu razvaljati u kvadrat širine hrenovke, na svaku staviti po jednu hrenovku, umotati je u tijesto, prerezati četiri puta na jednake veličine. Paziti da tijesto ne prerežete skroz do kraja.
- Uzeti prvi i zadnji kraj pa prebaciti jedan preko drugog.
- Presječene krajeve okrenuti prema gore da se vide hrenovke). Preostala tri kraja ostaju na mjestu, samo ih preokrenite, tako da se vide hrenovke. Na kraju ćete dobiti oblik cvijeta.
- Složiti ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ostaviti na toplom oko 20 minuta da se tijesto digne.
- Cvjetove premazati pripremljenim smjesom i posuti susamom.
- Peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
- Za premaz: Umutiti jaje s maslinovim uljem, a mladi luk narezati na tanke kolutiće.