Croque-monsieur (u francuskom croquer je hrskavost i monsieur je gospodin) je poznati francuski sendvič. Croque-monsieur, serviran je s prženim jajem na vrhu, a zove se croque Madame u spomen na ženske šeširie iz tog vremena.
Sastojci: 2 jaja, 4 kriške pšeničnog hljeba, 50 g maslaca, 4 velike kriške sira, 2 velike kriške pureće šunke, 2 lista zelene salate, so, biber, začini.
Priprema:
- Lagano premažite kriške hljeba maslacem i pržite ih s jedne strane na suhoj tavi do zlatno smeđe boje. Zatim okrenite. Uklonite dva komada iz tave – njih ćemo koristiti malo kasnije. Stavite krišku sira na svaku od preostalih komada hljeba i pokrijte posudu. Pecite dok se sir malo ne otopi.
- Stavite krišku pureće šunke na sir. Zatim, stavite još jednu krišku sira na vrh, i pokrijte taj dio s preostalom kriškom hljeba. Pokrijte posudu s poklopcem i pecite oko 30 sekundi. Uklonite sendvič iz tave. Kada se malo ohladi dodajte svježi list salate.
- Ispecite jaje na oko, na maslinovom ulju u tavi onako kako najviše volite. Posolite jaje, začinite ga te ga lagano premjestite na vrh svog sendviča.