Italijanska kajgana je idealna večera za tople dane. Što više stavite začina, to će jelo biti ukusnije.
Sastojci: 3 jaja, kašika maslinovog ulja, paradajz sa pulpom, prstohvat smeđeg šećera, jogurt, 2 čehna bijelog luka s,eckanog, pola glavice crnog luka, crvena paprika. Začini: peršun, ruzmarin, origano.
Priprema:
1. U tavi zagrijati maslinovo ulje, pa dodati sitno isjeckani crni luk i papriku. Dinstati dok povrće ne omekša.
2. Uz mješanje dodati pulpu od paradajza i smeđi šećer i kuhati dok tečnost ne ispari.
3. Koristeći drvenu kašiku, napraviti tri rupe u pripremljenu smjesu i u njih razbiti jaja i posuti peršunom. Poklopiti tavu i na laganoj vatri sprematidok jaja ne budu dovoljno pržena.
4. U dubljoj posudi pomješati jogurt sa bijelim lukom i začinima, i poslužiti kao sos uz jaja.