Iz francuske kuhinje: Pikantna salata s kozjim sirom

po Vasa kuharica
Sastojci: 
300 g zelene salate, 
po kašičica narezanog svježeg bosiljka i svježe majčine dušice 
50 g mljevenih oraha.
Za salatni preljev: 
dvije kašičice senfa,
30 g sitno narezanog luka, 
česno bijeloga luka, 
kašika sirćeta, 
6 kašika maslinovog ulja, 
2 kašike vode.
Za pečeni hljeb: 
300 g kozjeg sira, 
12 šnita francuskog kruha.
 
Priprema:

1.  Salatu očistite, operite i stavite u zdjelu.  
 
2.  Salatni preljev pripremite tako da u zdjelici izmiješate senf s lukom i bijelim lukom. Lagano umiješajte ocat, maslinovo ulje i vodu.  
 
3.  U salatu umiješajte bosiljak i majčinu dušicu, pa sve začinite salatnim preljevom i pospite mljevenim orasima.  
 
4.  Ploške francuskog kruha stavite na pleh, a ploške sira stavite na kruh.  
 
5.  Hljeb stavite u zagrijanu rernu na 220 stepeni i pecite dok sir ne dobije lijepu boju (oko 2 minute).  
 
6. Salatu rasporedite na tanjiriće, komad hljeba sa sirom stavite na salatu i odmah poslužite. 

Preporučujemo