Izvrsne alternative: 4 zdrava doručaka, a nisu smoothie

po Vasa Kuharica

Popularnost smoothieja za doručak u posljednje dvije godine je zaista uzela maha i u potrazi za savršenim omjerom svih vitamina i minerala u jednoj čaši, vjerovatno ste već zaboravili jednako zdrave alternative, no one postoje i doista su raznovrsne.

Sljedeći put kad shvatite da ste opet zaboravili kupiti voćne ili povrtne sastojke za kvalitetan smoothie, prionite uz neku od sljedećih ideja koja će tijelu osigurati dovoljno proteina, energije i zdravlja.

  1. OMLET

Jaja na sve načine doručak su šampiona, a omlet dopušta zavidan nivo kreativnosti. U njega možete ubacivati razne zanimljive sastojke s kojima postaje još bolji, cherry paradajze, papriku, gljive, salamu, kukuruz, a posebno zanimljiva nam je varijanta s pestom i sušenim paradajzom.

Dok pečete omlet samo pazite da ga ne prepečete kako bi sredina ostala kremasta i sljubila se sa svojim punjenjem.

  1. JAJE NA OKO

Možda vam se čini dosadno, ali jaja na oko su super brz i jednostavan doručak koji spašava u trenucima kad nemate vremena. Također dopušta razne priloge, no čak i sama će vam energetski biti dovoljna za početak dana.

  1. ZOBENE PAHULJICE

Možete ih kuhati u mlijeku ili ih ostaviti da se natapaju tokom noći. Možete koristiti kravlje mlijeko ili bilo koju drugu biljnu varijantu, u zdjelicu ubaciti svježe voće, granolu, supefood dodatke, orašaste plodove, kokos, cimet… Mogućnosti su neiscrpne i sve su jednako fine.

  1. PROTEINSKE PALAČINKE

Strukturom spužvastije od običnih, vjerovatno ćete zaključiti da nisu jednako fine. Ali na zdrave varijante grešnih doručaka treba se naviknuti i ubrzo ćete vidjeti da vam je organizam zadovoljniji s manjim unosom šećera, a vi poletniji. Taj osjećaj više nećete htjeti mijenjati za puni okus šećera u palačinkama s Nutellom. No, dobro. Možda hoćete, ali puno rjeđe.

Za ukusne proteinske palačinke trebat će vam:

100 g zobenih pahuljica

100 g posnog sira

2 jaja

1 banana

prstohvat praška za pecivo

malo mlijeka (može i biljnog)

Priprema:

Smiksajte sve u blenderu i pecite. Premažite maslacem od kikirikija ili prelijte agavinim sirupom, a možete ih jesti i samo s voćem.

 

 

Preporučujemo